Sprint naar content

Leraar Engels

Student Lerarenopleiding Engels op de campus

Leraar Engels

4 jaar
Hbo-bachelor
Voltijd
Tilburg
Sittard

Met jouw passie voor het vak Engels geef je jongeren een goede basis, met een taal die verbindt.

Hoe werkt aanmelden?

Deadline: 1 mei

Kennismaken?

Proefstuderen, open dagen en meer

Jij vergroot de wereld voor je leerlingen

Van taalstudent naar taaldocent... Met je kennis van de Engelse taal, Engelstalige landen, culturen en literatuur leer jij jongeren inspireren. Tijdens de hbo-opleiding Leraar Engels leer jij het vak en alles wat daarbij komt kijken. Jij maakt jouw leerlingen future proof.

Past de opleiding Leraar Engels bij jou?

  • Je hebt een liefde voor Engelse taal en wilt alle ins & outs begrijpen.

    Jij wilt deze kennis ook delen en overbrengen op anderen.

  • Jij bent breed en werelds georiënteerd.

    Met extra interesse voor Engelssprekende landen en de mensen, cultuur, historie, literatuur.

  • Standaardroute of zelf keuzes maken:

    > Ontdek hoe jij de leraar wordt die je wilt zijn.

  • Twijfel je nog?

    Misschien is het Oriëntatiejaar Lerarenopleiding iets voor jou.

Bekijk ook deze opleidingen

Je gaat het hier echt naar je zin hebben

Julia

Alumnus Lerarenopleiding Engels Sittard

De opleiding is kleinschalig, je bent geen nummertje, iedereen kent je bij naam en je mag docenten bij de voornaam aanspreken. Het zijn slechts vier van de vele redenen waarom Julia Poussart het naar haar zin heeft bij Fontys Lerarenopleiding Sittard (FLOS). “Ook al is Sittard misschien niet de meest leuke studentenstad, het is hier zeker gezellig. Als je passie hebt voor je vak en voor jongeren, dan ga je hier ongetwijfeld naar je zin hebben.”

De keuze om voor locatie Sittard te kiezen, was voor Julia snel gemaakt. “Aangezien ik in Geleen woon, was de studie in Sittard het meest voor de hand liggend voor mij, omdat het zo dichtbij is. Daar komt nog bovenop dat het de beste lerarenopleiding is. Verder zoeken was voor mij daarom niet nodig.”

Julia zit nu in het tweede jaar van de opleiding Leraar Engels (voltijd). Ze weet dus waar ze over praat als ze het over haar studie heeft. “De leraren moeten zeker benoemd worden. Ze zijn professioneel, staan altijd voor je klaar en niks is hen te veel gevraagd. Verder vind ik het fijn dat de opleiding heel persoonlijk is, er hangt een prettige sfeer. Er wordt gewerkt met het ‘practice what you preach-idee’, wat betekent dat de leraren zelf ook de didactische vormen hanteren die ze jou aanleren en je dus veel dingen in praktijk ziet. Tevens zijn de stages erg goed geregeld vanuit Fontys, je hoeft nooit zelf op zoek te gaan!”

Geliefd

Julia zat in het derde jaar van de havo toen ze erachter kwam dat ze lerares wilde worden. “Toen ik bleef zitten en al mijn vrienden naar de bovenbouw gingen, leerde ik hoe belangrijk goede leraren zijn. Ik was gedemotiveerd geraakt en vond het minder leuk om naar school te gaan, maar gelukkig was er een lieve Nederlandse docent die mij steunde. Ze spendeerde soms zelfs de pauze met me en vroeg me regelmatig hoe het met me ging. Ik voelde me er een stuk fijner door. Dit is wat ik ook voor mijn leerlingen wil doen. Ik wil dat ze zich – ondanks dat ze school of het vak Engels misschien niet leuk vinden – toch welkom, gerespecteerd en geliefd voelen.”

“U moet wel bij de tijd blijven hè!” Eén ding is in ieder geval zeker: als docent maak je veel mee. Soms krijg je te maken met minder leuke zaken, maar over het algemeen zijn het positieve dingen. “Iedere dag is anders en brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. De antwoorden van de leerlingen kunnen je elke dag verbazen en mede dankzij de leerlingen blijf je bij de tijd. Zo riep laatst iemand bijvoorbeeld keihard ‘HUTS!’ in mijn les op stage. Toen ik vroeg wat dat betekende, kreeg ik als antwoord: ‘Kent u dat niet? U moet wel bij de tijd blijven hè!’. Daarna heb ik het liedje met de klas opgezocht en heb ik de leerlingen laten meezingen.”

Vijf jaar later

Al met al is Julia tevreden over haar studiekeuze en de keuze voor FLOS. Het eerste jaar was flink aanpoten, maar als je gemotiveerd bent kom je er wel. Het is belangrijk dat je goed kunt plannen en dat je niet te veel uitstelt. Over twee jaar hoopt Julia af te studeren en over vijf jaar wil ze een masteropleiding hebben afgerond. Daarna is het tijd voor een vaste baan in het onderwijs.

Julia als docente

“Als docent ben ik iemand die positief is. Als ik mijn dag niet heb, probeer ik dat niet te laten merken. Ik vind het geen prettig idee dat als ik een slecht humeur heb, dertig leerlingen daar last van moeten hebben. Ik wil een docent zijn die de leerlingen het gevoel geeft dat ze fouten mogen maken zonder dat ze daarvoor worden afgerekend. Toen ik op de middelbare school zat werd er vaak onderling gelachen om het accent van leerlingen in het Engels, dat accepteer ik zelf niet. Ik vind het feit dat leerlingen hun best proberen te doen, erg waardevol. Ik heb liefde voor mijn vak, maar nog meer voor mijn leerlingen. Zij maken het beroep leuk. Het belangrijkste vind ik dat ik een ‘safe haven’ creëer in de klas, ik wil dat de leerlingen het gevoel hebben dat ze met alles bij mij terecht kunnen.”

Gouden tip

“Begin op tijd met leren en houd alles goed bij, maar vergeet ondertussen ook zeker niet te genieten.”

Mijn doel is om leerlingen te laten houden van mijn vak!

Sam

Student Lerarenopleiding Engels Tilburg

Waarom heb je voor de opleiding Leraar Engels gekozen?

“Mijn motivatie voor deze opleiding heb ik gehaald uit mijn eigen studieloopbaan. Sommige docenten gaven met zoveel plezier het vak Engels. Altijd even vrolijk en bereid om extra tijd vrij te maken om leerlingen buiten de les te helpen. Met die liefde wil ik het vak ook gaan overbrengen! Natuurlijk waren er ook docenten die het in mijn ogen minder goed deden. Juist daar kreeg ik motivatie van: dit wil ik later beter kunnen voor mijn leerlingen. In mijn ogen is Engels de belangrijkste moderne voertaal en ik ben blij dat dit nu een belangrijk deel van mijn leven uitmaakt!”

Wat is voor jou tot nu toe een hoogtepunt in je studie?

“Mag ik ook twee hoogtepunten noemen? Eén in de categorie ‘studie’ en de ander in de categorie ‘sociaal’. Op studiegebied is mijn stage absoluut een hoogtepunt. Ik zat eindelijk op de plek waar ik wilde zijn. Ik kon eindelijk doen wat ik zo graag wilde doen. Hoewel ik nooit heb getwijfeld aan deze opleiding, was het toch een bevestiging dat het vak écht bij me past. Na mijn snuffelstage, in het eerste jaar van de opleiding, ben ik door die school opnieuw benaderd om de vervolgstage te komen lopen. Dat is een enorme eer! Een ander hoogtepunt op sociaal gebied is mijn lidmaatschap bij studievereniging Lingua (van FLOT). Je leert hier echt hetzelfde soort mensen kennen om mee te socializen. Je borrelt met elkaar en volgt bijvoorbeeld lezingen over mentorschap of autisme. Mijn lidmaatschap bevalt zo goed dat ik nu ook in het bestuur zit.”

Op welke manier laat Fontys jou je talenten optimaal ontwikkelen?

“In het derde jaar staat ‘Internationalisering’ op het studieprogramma en gaan we drie maanden naar het buitenland toe. Je kunt daar lesgeven en helpen op summercamps. Alles staat in het teken van de verdere ontwikkeling van jou als docent. Je krijgt de mogelijkheid om naar een land te gaan waar je normaalgesproken als student niet snel naartoe gaat. Dat kan vaak simpelweg niet omdat het heel ver weg is of juist heel duur. Zo lijkt mij het heel interessant om ervaring op te doen in een derdewereldland. Het onderwijs is er heel anders ingericht en ik denk dat het heel goed is voor mijn eigen ontwikkeling. Je kunt met eigen ogen ervaren hoe het er daar aan toe gaat en dit meenemen in jouw kijk op het onderwijs.”

Hoe wil jij straks het verschil maken in het onderwijs?

“Mijn doel is om leerlingen te laten houden van mijn vak! Dat ze daadwerkelijk beter worden in Engels is een mooie bijkomstigheid. Maar ik vind het nog veel belangrijker om te zien dat leerlingen met plezier naar mijn les komen en het écht leuk vinden. Dat ze het uiteindelijk voor zichzelf doen en niet omdat het perse moet vanwege de leerplicht. Dan is voor mij: mission accomplished.”

Wat voor tips heb je voor studenten die deze opleiding willen gaan doen?

"Volg je gevoel! Probeer het gewoon en kijk of het iets voor je is. Ik heb geen dag spijt gehad dat ik deze opleiding ben gaan volgen. De meeste studenten die deze opleiding gaan doen, zijn gewend dat Engels van een leien dakje gaat. Dat is toch anders als je in een klas komt vol studenten die gewend zijn ‘de beste’ te zijn. Onthoud goed: jij bent niet de enige die onzeker is. Iedereen is stiekem bang om niet meer de beste in Engels te zijn. Tijdens de opleiding volg je verschillende losse vakken van Engelse grammatica en zinsbouw tot de geschiedenis, uitspraak en het lesgeven zelf. Er is altijd wel iets waarin je kunt uitblinken!”

Studenten | voltijdopleiding Leraar Engels
Jouw opleiding

Ontwikkel skills om een inspirerende docent Engels te worden

Met de Lerarenopleiding Engels leer je hoe je een taal leert en boeiend lesgeeft. Je leest veel en verdiept je samen met je studiegenoten in de taal en cultuur. Je doet daarbij internationale ervaring op. Je studeert veel zelfstandig en werkt toe naar het Engelse taalniveau C2.

Jouw opleiding

Wat ga je leren?

  • Creatief lesgeven in Engelse taal en literatuur.

    Leer hoe je iedereen bij de les houdt, met handige tips, drama- en video-opdrachten.

  • Een taal beheersen, leer je het beste door te dóen.

    Van het Cambridge Proficiency Exam tot buitenlandse ervaringen en studiereizen.

  • Veel aandacht voor jouw ontwikkeling.

    Met hulp van je studentcoach ontdek jij wat voor leraar je wilt worden.

Jouw opleiding

Hoe zien de komende 4 jaar eruit?

Engels studeren, het docentvak ontdekken en leren hoe je het vak Engels overbrengt (vakdidactiek). Vakinhoud, onderwijskunde en jouw ontwikkeling komen allemaal aan bod in een mix van interactieve les- en werkvormen. Jij loopt al vanaf het begin stage om te oefenen met wat je leert.

Docent met studenten | Lerarenopleiding Engels
Jouw toekomst

Grenzeloze mogelijkheden binnen en buiten het onderwijs

Na de opleiding Leraar Engels kun je aan de slag als docent Engels binnen het tweedegraads werkveld. Ook achter de schermen zijn er genoeg educatieve uitdagingen, zowel binnen als buiten het onderwijs. Of studeer jij verder om je eerstegraads lesbevoegdheid voor de bovenbouw te behalen?

Toelating & aanmelden

Toelatingseisen

  • Met een havo-, vwo-, of mbo-diploma (niveau 4) ben je direct toelaatbaar.

  • Heb je niet de juiste vooropleiding?

    Geen paniek! In sommige gevallen kun je alsnog worden toegelaten. Bekijk de volledige toelatingseisen voor alle mogelijkheden.

De campus

Bij Fontys beleef je de tijd van je leven en bouw je aan de toekomst

Ontdek onze campussen: mooie en goed uitgeruste studieruimtes, hippe koffiecorners en fijne campuspleinen. Alles voor groei en gezelligheid!

Kosten opleiding

Benieuwd wat deze opleiding kost?

Bereken je collegegeld eenvoudig met de collegegeldmeter. Naast collegegeld moet je ook rekening houden met andere kosten zoals studiemateriaal, een laptop en deelname aan de introductie. 

Collegegeld berekenen

Leraar Engels

Startdatum

September

Opleidingsduur

4 jaar

Opleidingstype

Hbo-bachelor

Opleidingsvorm

Voltijd

Locatie(s)

Tilburg, Sittard

Specificaties

Leraar Engels

Startdatum

September

Taal

Nederlands

Opleidingsduur

4 jaar

Opleidingstype

Hbo-bachelor

Opleidingsvorm

Voltijd

Locatie(s)

Tilburg, Sittard

Deadline: 1 mei

Hoe werkt aanmelden?

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

Leraar Engels

Van aanmelden tot starten

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

  • Start met kennismaken!

    Jouw studiekeuze begint met kennismaken.

  • 1 mei 2025

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 mei.

    Hoe werkt dat aanmelden?
    In sommige gevallen kun je je ook nog aanmelden na 1 mei.

    Lees hier meer over aanmelden na de deadline.

  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede start vind je alles voor een goede start van je studie zoals aan te schaffen materialen, je laptop, info over je eerste lesweek en de introductie.

  • 25 augustus 2025

    Purple introductieweek

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

  • Start met kennismaken!

    Jouw studiekeuze begint met kennismaken.

  • 1 mei 2025

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 mei.

    Hoe werkt dat aanmelden?
    In sommige gevallen kun je je ook nog aanmelden na 1 mei.

    Lees hier meer over aanmelden na de deadline.

  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede start vind je alles voor een goede start van je studie zoals aan te schaffen materialen, je laptop, info over je eerste lesweek en de introductie.

  • 25 augustus 2025

    Purple introductieweek

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

Studiekeuzeactiviteiten

Kennismaken met Leraar Engels

Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.

Heb je een vraag?

We helpen je graag verder.

Stel je vraag over de opleiding in Sittard

Stel je vraag over de opleiding in Tilburg

Vragen die wij vaak krijgen

Of je er nou voor kiest om Engels te studeren in Tilburg of Sittard, je wordt met zorg en aandacht opgeleid tot docent Engels in het tweedegraads lesgebied. Per leslocatie kan er verschil zijn in studiereizen, projecten of samenwerkingen. Kom vooral sfeer proeven en kijk welke locatie het beste bij jou past.

Een werkdag van een leraar Engels is elke dag anders. Niet alleen door roosterwijzigingen, maar vooral omdat je met mensen werkt en je buiten de klas ook andere taken hebt. Als mentor of als zorgcoördinator. Als vreemde talendocent houd je je vaak ook bezig met internationalisering en studiereizen.

Als tweedegraads docent Engels word je ingeschaald in loonschaal LB of LC van de cao voortgezet onderwijs of middelbaar beroepsonderwijs, zie websites van de Rijksoverheid. Hoe je wordt ingeschaald, is afhankelijk van je ervaring en taken. Doorgroeien kan met een eerstegraads lesbevoegdheid, waarmee je les mag geven in de bovenbouw van havo/vwo.

Hoewel Engels niet meer zo'n tekortvak is als jaren geleden, is je baanperspectief gunstig. Engels is een wereldtaal en er is altijd behoefte aan goede docenten. Ook in de internationalisering van scholen kun jij een rol spelen. Of buiten het onderwijs: jij spreekt namelijk vloeiend Engels.